De schouwing: de eerste stap naar je eigen zonnepanelen met Van Blauw

In dit blog ga ik je uitleggen waar wij op letten bij een schouwing, want een offerte van een leverancier is maar een indicatie. Op de locatie zelf kijken we naar verschillende zaken die invloed hebben op de geschiktheid van je dak, de opbrengst van je panelen en de veiligheid van je installatie. Lees snel verder en ontdek hoe wij jouw dak onder de loep nemen.

Hellingshoek van het dak

De hellingshoek van je dak bepaalt hoeveel zonlicht je panelen kunnen opvangen. Hoe steiler je dak, hoe meer zon je vangt. Een dak op het zuiden met een hellingshoek van 36 graden is ideaal, maar ook een dak op het oosten of westen met een andere hoek kan prima geschikt zijn. Wij meten de hellingshoek van je dak met een speciale app en geven je advies over de beste plaatsing van je panelen.

Obstakels en schaduw

Een ander belangrijk punt waar we op letten zijn obstakels en schaduw op je dak. Denk aan bomen, schoorstenen, dakkapellen of andere gebouwen die zonnestralen kunnen blokkeren. Een beetje schaduw is niet erg, maar te veel schaduw vermindert de opbrengst van je panelen. Wij kijken hoeveel schaduw er op je dak valt gedurende de dag en het jaar, en hoe je dat kunt verminderen of voorkomen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor panelen met een hogere efficiëntie, een ander type omvormer of een slim systeem dat de panelen onafhankelijk van elkaar laat werken. Zo haal je het maximale uit een systeem van panelen, zelfs als er een wat minder efficiënt kan worden opgesteld.

Ruimte voor panelen

Hoeveel panelen passen er op je dak? Dat hangt af van de beschikbare ruimte, de vorm van je dak en de afstand tot de dakranden. Wij meten de oppervlakte van je dak en houden rekening met de minimale afstand die je moet aanhouden tot de dakranden voor de veiligheid en de windbelasting. Ook houden we rekening met de esthetiek van je panelen: hoe leg je ze mooi neer op je dak? Wij geven je tips over de beste indeling en het mooiste design voor je panelen.

Plaatsing van de omvormer

De omvormer is het apparaat dat de gelijkstroom van je panelen omzet in wisselstroom voor je huis en het net. De omvormer moet op een koele, droge en goed bereikbare plek komen, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de panelen. Wij kijken waar je de omvormer het beste kunt plaatsen, bijvoorbeeld op zolder, in de garage of in de meterkast. Ook kijken we hoe je de omvormer kunt aansluiten op je wifi-netwerk, zodat je de opbrengst van je panelen online kunt volgen.

De meterkast

De meterkast is het hart van je elektrische installatie. Hier komt de stroom van je panelen binnen en wordt deze verdeeld over je huis en het net. De meterkast moet voldoende ruimte en een vrije groep hebben voor je zonnepanelen. Wij controleren of je meterkast geschikt is voor je zonnepanelen, of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt of je een slimme meter hebt of nodig hebt, en of je een extra groep of een aparte aardlekschakelaar moet laten installeren.

Intern kabels wegwerken

Tot slot kijken we hoe we de kabels van je panelen naar je omvormer en je meterkast kunnen wegwerken. Niemand houdt van losse kabels die over je dak of door je huis lopen. Wij zoeken de kortste en netste route voor je kabels, en maken gebruik van bestaande leidingen, goten of kabelkanalen. Zo zorgen we ervoor dat je installatie er strak en verzorgd uitziet.

Conclusie

Zoals je ziet, komt er heel wat kijken bij een schouwing. Wij van Van Blauw nemen je graag al het werk uit handen en zorgen ervoor dat je zonnepanelen perfect passen bij je dak, je huis en je wensen. Wij zijn doortastend, betrouwbaar en lekker concreet. Wij doen niet aan dure woorden, maar benoemen de dingen zoals ze zijn. Wat ons betreft kun je al heel snel het dak op. Met je eigen zonnepanelen natuurlijk. Wil je meer weten over onze schouwing of een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact met ons op via onze website. Wij komen graag onder de mensen. En onder de zon.

Vorige
Vorige

Hoe kan je duurzaam isoleren?

Volgende
Volgende

Warmtepompen: waarom ze nu nog niet interessant zijn voor het merendeel van de huishoudens in Nederland