“Waarom het einde van salderen niet erg is.”
Als je zonnepanelen op je dak hebt, wek je zelf stroom op. Maar wat gebeurt er met de stroom die je niet meteen gebruikt? Die lever je terug aan het net. Daar krijg je een vergoeding voor, die gelijk is aan de prijs die je betaalt voor stroom. Dit heet salderen. Maar vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Is dat erg? Nee, en hier lees je waarom.
Wat verandert er precies?
De salderingsregeling houdt in dat je de stroom die je teruglevert, mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. Je betaalt dus alleen voor het netto verbruik. Maar vanaf 2025 wordt dit percentage elk jaar lager. In 2031 is de salderingsregeling helemaal afgeschaft. Dan krijg je alleen nog een terugleververgoeding van je energieleverancier. Die is lager dan de prijs die je betaalt voor stroom.
Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?
De overheid wil de salderingsregeling afbouwen omdat die te duur wordt. Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en leveren dus stroom terug aan het net. Dat betekent dat de overheid minder belastinginkomsten heeft uit de energierekening. Bovendien is de salderingsregeling niet meer nodig om zonnepanelen aantrekkelijk te maken. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald, waardoor ze ook zonder subsidie rendabel zijn.
Hoe snel wordt er afgebouwd?
Volgens het huidige wetsvoorstel, dat nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd, wordt in 2025 eenmalig een grote afbouwstap van 36% gezet. Daarna wordt het als volgt stapsgewijs afgebouwd:
2023: 100%
2024: 100%
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0%
Wat betekent dit voor jou?
Het einde van de salderingsregeling betekent dat je minder geld krijgt voor de stroom die je teruglevert. Maar dat betekent niet dat je zonnepanelen niet meer lonen. Je bespaart nog steeds op je energierekening door zelf stroom op te wekken. En hoe meer stroom je zelf gebruikt, hoe minder je afhankelijk bent van het net. Je kunt dus slim omgaan met je energieverbruik, bijvoorbeeld door apparaten aan te zetten als de zon schijnt, of door een thuisbatterij te installeren om stroom op te slaan.
Conclusie
Het einde van de salderingsregeling is niet erg voor mensen met zonnepanelen. Je krijgt wel minder geld voor de stroom die je teruglevert, maar je bespaart nog steeds op je energierekening. Bovendien kun je zelf maatregelen nemen om je eigen verbruik te optimaliseren. Zo draag je bij aan een duurzame toekomst.
Over de auteur
Paul Teutscher is zoon van een aannemer en mede-oprichter van Van Blauw. Hij heeft ruim 15 jaar ervaring in de financiële dienstverlening. Paul's motto is: “Laat de wereld een beetje beter achter dan dat je het aantrof.” Van Blauw helpt woningeigenaren bij het verduurzamen van hun woning.